1. Forside
  2. Spar penger og bekymringer

Spar penger og bekymringer

vannlekkasje.jpg

Vannskader er et stort og kostbart samfunnsproblem, derfor ønsker forsikringsselskapene at vi skal ha lekkasjestoppere i alle hus og hytter.

 

Hvert åttende minutt blir det meldt inn vannskader til norske forsikringsselskap. Hvert år koster vannskader samfunnet over 2 milliarder kroner i erstatninger, ifølge Finans Norge. 

https://www.finansnorge.no/aktuelt/nyheter/2020/09/vannskadene-kommer-hvert-8.-minutt/

 

Dette er årsaken til at forsikringselskapene gir rabatter til bolig- og hytteiere som installerer lekkasjestopper (også kalt vannstopp).

 

En automatisk lekkasjestopper er en sensor som oppdager vannlekkasje og gir signal til en magnetventil som stenger vanntilførselen i bygningens hovedstoppekran.

Lekkasjestoppere monteres i eller omkring vannførende installasjoner, for eksempel oppvaskmaskin, vaskemaskin, eller kjøleskap med isbitmaskin. Kjøkkenet er det rommet som er viktigst å sikre med lekkasjestopper, fordi det typisk er der en lekkasje vil forårsake størst skade.

 

Med Byggteknisk forskrift fra 2010, kjent som TEK 10-standarden, ble det innført krav om automatisk lekkasjestopper i alle rom med mulighet for tapping av vann, dersom det ikke er sluk i gulvet. De fleste nye boliger og hytter har derfor automatisk lekkasjestoppere. I eldre boliger og hytter er dette derimot ikke så vanlig, men skal du pusse opp eller installere vannførende utstyr, anbefaler vi på det sterkeste at du samtidig installerer automatisk lekkasjestopper. Det er rett og slett en billig forsikring.

 

Med trådløse sensorer kan du også få montert en bryter ved utgangsdøra, slik at du enkelt kan skru av vanntilførselen hvis du skal være lenge borte.

 

Merk deg at det også selges lekkasjevarslere, som bare varsler vannlekkasjer med lyd- eller lyssignal, de stopper ikke vanntilførselen. Slikt utstyr tilfredsstiller ikke myndighetenes krav, og er derfor ikke noe vi vil anbefale.

 

Finans Norge har etablert en godkjennelsesordning for lekkasjestoppere i samarbeid med forsikringsselskapene. Lekkasjestoppere som er godkjent, skal være merket med FG (Forsikringsgodkjent).

Waterguard (1) (1).jpg

Ta kontakt med oss herdersom du ønsker mer informasjon eller om du ønsker å få installert automatisk lekkasjestopper. 

Ønsker du å få beskjed når vi legger ut et nytt innlegg i magasinet? 

Påmelding av nyhetsbrev kommer snart.