1. Forside
  2. Frosne vannrør

Å tine frosne vannrør kan gjøre vondt verre

Den typiske indikasjonen på frosne vannrør er veldig enkel: det kommer ingenting ut av kranen. Den typiske reaksjonen er å forsøke å tine opp rørene, men det medfører stor risiko.

Når vann fryser til is, utvider det seg, og kan få vannrør og kraner til å sprekke, selv om de er laget av kraftig stål. Kreftene i denne fysiske prosessen er sterke.

  Lekkasje_1250_GettyImages-459346627.jpg

Du merker ikke noe til disse sprekkene så lenge vannet i rørene er frosset, men når vannet smelter kommer de til syne, som lekkasjer. I beste fall pipler vannet ut, men hos de mest uheldige kan det fosse ut og forårsake store vannskader.

 

Særlig hytter er utsatt, fordi mange lar dem stå uten oppvarming og tilsyn. De siste årene har flere forsikringsselskap meldt om markant økning erstatningsutbetalinger som følge av frostskader på hytter.

 

Du bør med andre ord være varsom med å tine opp frosne rør selv, og særlig de rørene som ligger skjult inne i vegger. Forsøk på å tine vannrør inne i vegger har nemlig forårsaket boligbranner.

 

I 2013 utløste en mann i Oslo en brann i en bygård da han tinte opp et vannrør med hårføner. Varmen fra hårføneren fikk isolasjonen i en rørsjakt til å ta fyr, 40 beboere måtte evakueres og bygningen fikk brannskader som det kostet 23 millioner kroner å utbedre. Den uheldige mannen ble påskjønnet med en bot på 30.000 kroner.

https://www.aftenposten.no/oslo/i/a2Vr4/skulle-tine-vannroer-med-haartoerker-utloeste-brann-til-23-millioner

 

Så hva skal vi gjøre da, hvis rørene har frosset? Dersom du vil forsøke å tine selv, må du være nøye med å først stenge hovedkranen, slik at det ikke står trykk på vannet i rørene når de tiner opp. Dette kan begrense konsekvensene av eventuelle lekkasjer.

 

Åpne varmekilder, som skibrenner eller primus, er selvfølgelig bannlyst – dette må du ikke finne på å bruke.

 

Men heller enn å ta sjansen på å tine opp rørene selv, bør du kontakte rørlegger som har døgnvakt.

 

GK Rør har egen vakttelefon som er betjent mellom klokken 15 om ettermiddagen og 07 om morgenen, samt 24 timer i døgnet i helgene. Vi kan hjelpe deg dersom det oppstår en akutt situasjon. Med profesjonelt utstyr og instrumenter kan vi avdekke eventuelle skader og forhindre vannskade når rørene tines opp.

 

vakttelefon.svg Rørvakta når du på nr: 980 40 000

 

Her kan du lese mer om hvordan du forebygger vannskader i hjemmet og på hytta.

https://www.gkrortrondelag.no/b/2404/har-du-husket-vannet-pa-hytta

Ønsker du å få beskjed når vi legger ut et nytt innlegg i magasinet? 

Påmelding av nyhetsbrev kommer snart.