1. Forside
  2. Har du husket vannet på hytta?

Steng av vannet på hytta

Hytte_GettyImages-916914110-web.jpg

Like sikkert som at vinteren kommer, er det alltid noen som glemmer å stenge av vannet på hytta om høsten. Det kan bli dyrt.

Vann som fryser til is, utvider seg, og dersom dette vannet er stengt inne i et rør eller en kran, så kan dette få metallet til å gi etter. Når vannet en gang tiner igjen, er lekkasjen et faktum. Det pipler eller spruter ut fra sprekker i rør og koblinger.

Særlig hytter er utsatt for slike vannskader fordi mange lar dem stå uten oppvarming og tilsyn. De siste årene har flere forsikringsselskap meldt om markant økning erstatningsutbetalinger som følge av frostskader på hytter. For eksempel registrerte Tryg forsikring over 60 prosent økning fra 2017 til 2019.

Risikabelt å stole på strømmen

Noen lar det stå på i litt elektrisk varme i hytta, for å unngå at vannrørene fryser, men dette kan være risikabelt, for strømbrudd kan inntreffe. Vil du være på den sikre siden bør du derfor stenge av hovedkranen og tømme alle rør for vann før kuldegradene kommer.

Hovedkran-STENG-VANNET-Foto-KristianOwren-ifi.no-2.jpg

FOTO: KRISTIAN OWREN/IFI.NO

Slik tømmer du vannrørene: Steng først hovedkranen. Deretter åpner du en vannkran på kjøkken eller bad og lar vannet renne til det er tomt.

For å være på den sikre siden kan du også helle frostvæske i vannlås og toalettskål. 

Kan avkorte forsikringen

Vannlekkasje i en hytte kan gjøre stor skade, fordi hytter ofte står lenge uten tilsyn. Forsikringsbransjen krever derfor at du stenger av hovedkranen hver gang du reiser hjem fra hytta. Om du unnlater å gjøre dette, kan du få avkorting av en eventuell forsikringsutbetaling.

Vurder elektronisk vannstopper

Har du en ny og moderne hytte med innlagt vann, bør du vurdere å montere elektroniske vannstoppere. Dette er sensorer som stenger av vanntilførselen automatisk dersom de registrerer lekkasjer.

Waterguard.jpg

Disse systemene gjør det også mulig å stenge av hovedkranen bare ved å trykke på en knapp når man forlater hytta.

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan sikre hytta mot lekkasjer og frostskader, klikk her for å ta kontakt med oss i GK Rør.

Ønsker du å få beskjed når vi legger ut et nytt innlegg i magasinet? 

Påmelding av nyhetsbrev kommer snart.